Obiceiuri ce trebuie evitate dar si traditii ce merita facute

<span class="hidepagetitles_toggle_title">Obiceiuri ce trebuie evitate dar si traditii ce merita facute</span>

Obiceiuri ce trebuie evitate dar si traditii ce merita facute

Salutare din nou dragii mei, anul acesta ar fi al 5-lea an de cand am decis sa fac fotografie de nunta dupa ceva ani de fotografie comerciala. In toti acesti ani am asistat la sute de obiceiuri si traditii, atat in mediul rural cat si in mediul urban. Ca si popor avem traditii superbe si obiceiuri ce merita pastrate indiferent ce ar spune unii, dar sunt si obiceiuri si traditii care din pacate nu se mai portivesc in contextul unei nunti pe care ne-o dorim moderna, eleganta, discreta si cu mult bun gust.

De cele mai multe ori aceste “obiceiuri” sunt sugerate de catre apropiatii trecuti de prima tinerete cu motivatia ca “asa se face!”. Gresit! Se face asa cum ne dorim noi, pentru ca in calitate de miri si actori principali ai propriei nunti putem impune ce traditii si ce obiceiuri vrem sa respectam si acelea pe care le dorim evitate. Da, exista riscul sa-i suparam putin pe parinti, pe bunici sau pe unchii si matusile care ne sugereaza aceste traditii kitch. Kitch pentru ca nu mai sunt potrivite in contextul unei nunti elegante si de bun gust.

Nu toti mirii se pregatesc la hoteluri scumpe sau in apartamente inchiriate, unde locatia pune in valoare eleganta unei nunti de calitate, dar asta nu inseamna ca daca ne pregatim acasa la parinti, intr-un cartier “clasic” al Bucurestiului, nu putem avea o nunta eleganta si moderna. Putem face asta evitand acele obiceiuri facute in fata blocului sau in parcarea din spate, printre masini. In toti acesti ani de cand sunt fotograf de nunta, am sfatuit zeci de perechi sa evite aceste traditii in contextul pastrarii unei elegante absolute ce trebuie sa existe la o nunta in ziua de astazi. Asadar am evitat sa dansam hora miresei acompaniati de un lautar putin colorat in parcarea blocului sub privirile “admirative” ale vecinilor aplecati pe geamuri. La fel cum am incercat sa sugeram evitarea ruperii turtei in aceleasi locuri lipsite de eleganta. Putem face acest obicei intr-un stil mult mai elegant fie acasa la mireasa fie la restaurant, care apropo dateaza din vremea Romei antice si simbolizeaza bunastarea si bogatia. Nu este absolut deloc gresit sa se rupa turta miresei dupa slujba religioasa, cred ca este gresit sa acceptam sa facem acest lucru intr-un loc precum parcarea blocului. La fel de negresit este sa nu se mai faca acest obicei, el nefacand parte din traditia crestina.

Nunta Traditionala si Nunta Moderna

Voi incerca sa trasez putin limitele dintre o nunta traditionala facuta in mediul rural si o nunta moderna si eleganta din mediul urban, astfel ne vom da seama impreuna daca e bine sa urmam unele obiceiuri sau le putem spune pas.

Am fost sezonul trecut la o nunta in zona Moldovei, unde am asistat la o gramada de traditii superbe ce s-au potrivit de minune unei nunti traditionale. Mireasica mea s-a pregatit in bordeiul bunicii, o casa cu prispa de paianta, camarute mici cu ferestruici colorate si multa istorie si amintiri. Totul parea atat de natural si firesc in a face traditiile specifice. Brazii impodobiti si asezati in poarta pentru a da de veste tuturor ca are loc o nunta mare si frumoasa. Apropo, la aceasta nunta am avut cea mai tare sedinta foto din acest an. Apoi udatul si ruperea turtei cu intreg alaiul de oameni dragi imbracati la tol festiv, unii traditional altii nu, dar parca din acelasi film.

Toate aceste traditii au fost atat de potrivite unei nunti in care mirii s-au pregatit in bordeie traditionale, insa de cele mai multe ori, din pacate, acestea nu sunt tocmai potrivite pentru o nunta in care mirii se pregatesc intr-un apartament de bloc sau la hotel, pentru ca pur si simplu ar arata total nepotrivit.

Tot anul trecut am avut parte de o nunta deosebit de eleganta si cu mult bun gust in Cluj Napoca. Acolo obiceiurile stau putin diferit fata de zona de sud a Romaniei, insa mie mi-au placut enorm.

Mirii mei s-au pregatit amandoi in camere ale unui hotel elegant, iar sedinta foto a avut loc in loby-ul si pe toate holurile acestuia. Ne-am bucurat de eleganta absoluta deopotriva prin locatia noastra dar si prin felul de a fi al mirilor. Nu am practicat traditii precum ruperea turtei ori hora miresei, pentru ca pur si simplu nu se potriveau cu eleganta pe care mirii si-o doreau.

Una din traditiile zonei, care mi-a placut enorm, a fost intrarea mirilor in uralele si aplauzele tuturor invitatilor. Da, in zona Clujului sosesc toti invitatii fara a fi primiti de miri, ei se aseaza la mese, savureaza o bautura fina si asteapta ora inceperii petrecerii. Cand mai toata lumea a sosit isi fac aparitia si mirii insotiti de nasi. Intrarea lor este superba si totul pare cu adevarat ca este despre ei, cei mai importanti in acea zi. Ciocnesc alaturi de nasi un pahar cu sampanie dupa care le sparg pentru a le aduce noroc. Acestea sunt traditii din categoria celor care trebuie pastrate cand iti doresti o nunta eleganta si moderna.

Ca fotograf profesionist de evenimente imi plac si iubesc toate obiceiurile traditionale din ziua nuntii, insa ele trebuie organizate doar atunci cand se potrivesc locului, locatiei si oamenilor care participa.

Nu este absolut deloc gresit ca in calitate de miri sa va creati obiceiuri ce va plac si sa imprumutati momente frumoase din nunti facute peste hotare. In ultima perioada tot mai multi tineri decid sa se casatoreasca la malul marii pe o insula din Grecia, in compania catorva prieteni si rude, iar lucrul acesta va face ca aceasta zi sa fie memorabila.

Retineti, ziua nuntii este despre voi! Momentul acesta trebuie sa va ramana in minte ca una din cele mai frumoase zile din viata voastra, iar modul in care decideti sa va organizati este absolut la latitudinea voastra indiferent ce pretentii vor aparea din partea parintilor, a rudelor sau a prietenilor. Faceti cum simtiti si simtiti-va bine, asta va transforma nunta voastra in cel mai frumos mod posibil!

fotograf profesionist de nunta - nunta Onesti