Trecerea de la Canon la Sony si avantajele mirrorless

Trecerea de la Canon la Sony si avantajele mirrorless

Asa cum am planificat cu ceva timp in urma, am realizat trecerea de la aparatura profesionala Canon la noile aparate pro mirrorless Sony Alpha. Drumul a fost unul cu suisuri si coborasuri, cu ceva pierderi financiare care nu sunt deloc de neglijat, dar si satisfactia enorma oferita de un sistem atat de intuitiv, ingenios, user friendly si genial de capabil in situatiile de fotografiere pe care eu le intalnesc la fiecare proiect fotografic.

Asa cum spuneam in articolul  “CANON VS SONY – CUM SA ITI SCUFUNZI SINGUR BARCA…” , Canon a facut niste alegeri stupide in ceea ce priveste clientii dedicati si acum, cu aparitia noilor serii mirrorless Sony A7 si A9, pierd din ce in ce mai multi clienti care vor ceva mai bun si mai capabil pentru proiectele lor. Sunt convins ca aceleasi pierderi le sufera si fratele Nikon, doar ca acestia deja au luat masuri “reparatorii” si au anuntat prin diverse surse ca un nou sistem mirrorless destinat profesionistilor este pe cale sa isi faca aparitia in piata, astfel sperand ca un numar tot mai mic de utilizatori curenti nu vor mai face trecerea catre Sony.

Din pacate pentru cei doi granzi (Canon si Nikon), de-a lungul unui drum greu in lumea fotografilor profesionisti Sony a reusit pana la urma sa puna in piata sisteme mirrorless extrem de capabile si cu tehnologii care iti dau impresia ca trisezi. Iar aici ma refer la functia de focalizare Eye AF si cred ca orice fotograf de nunta ar aprecia-o la fel de mult ca mine. Pe langa aceasta, multiple avantaje pe care mirrorless-urile le au fata de DSLR, iar aici ma refer la toate aparatele mirrorless, indiferent de producator.

Intorcandu-ma la tema mea de astazi, trecerea de la Canon la Sony, nu a fost una usoara. Asa cum de multe ori viata ne da peste nas si ne arata ca socoteala de acasa nu e aceeasi cu cea din targ, asa am patit si eu. Aveam impresia ca voi obtine cu totul alte sume pe aparatura curenta, insa nu am luat in calcul faptul ca tot mai multi colegi, ca si mine, vor vrea sa faca trecerea catre Sony sau alt producator de mirrorless. Drept pentru care valoarea de piata a aparaturii DSLR Canon pe piata SH a scazut destul de drastic. Chiar daca preturile acestora a crescut pentru cele noi, pe piata SH din pacate nu a avut acelasi rezultat, din contra, aparatura a scazut.

Am renuntat cu greu, dar cu multa satisfactie dupa ce 4 ani de zile m-au servit cu mandrie si au trudit alaturi de mine, la 2 body-uri de Canon 6D si obiectivele Canon 70-200mm f2.8L IS II, Canon 35mm f2 IS, canon 16-35mm 2.8 L II, Canon 85mm f1.8 USM, Sigma 105mm 2.8 OS Macro, Canon 50mm f1.4 USM, gripuri, accesorii, flashuri, baterii, etc. Ele au fost inlocuite de noile body-uri Sony A7 mark III, alaturi de obiectivele Sigma 35mm f1.4 Art, si Sony 85mm 1.8, alaturi de ceva accesorii, baterii si flashuri noi. Da, din pacate am vandut toata aceasta trusa doar pentru o trusa cu 2 body-uri sony si doar 2 obiective. Insa sunt doua obiective cu care mi-am facut mereu treaba in proportie de 90-95% dintr-un eveniment si cu care pot acoperii orice situatie posibila si creativa in proportie de 100%.

Strict pentru cei interesati de preturile cu care am reusit sa vand aparatura, va insir acest detaliu, strict pentru a va face o idee despre ce credeam eu ca voi obtine si ce am obtinut de fapt.

  • body Canon 6D 90k cadre, varsta 4 ani – 2700 lei. Imi doream sa il vand cu 3000-3300 lei
  • body Canon 6D 30k cadre, varsta 1an si jumatate, inca in garantie – 3200 lei. Imi doream undeva la 3700 lei.
  • Canon 70-200 2.8L II IS in garantie inca 6 luni – 5500 lei. Doream sa obtin pe el cca 6500 lei
  • Canon 35mm f2 IS in garantie 1 an – 1700 lei. Doream sa obtin pe el 2000 lei
  • Canon 85mm f1.8 USM – 1500 lei. Aici am obtinut cat doream
  • Canon 16-35 2.8L II – 3500 lei. Doream sa obtin pe el 4000 lei
  • Canon 50mm 1.4 USM – 1000 lei. Am obtinut cat am dorit
  • Sigma 105mm 2.8 macro – 1500 lei. Am obtinut cat am dorit.

In mare nu am pierdut o suma atat de consistenta si era doar o impresie a mea despre cat credeam ca voi obtine de fapt fata de cat am obtinut in urma vanzarii. Important este ca am reusit pana la urma, in decurs de 2 luni, sa vand toata aparatura DSLR pentru a face trecerea completa pe Sony mirrorless.

Multumita f64.ro am reusit sa achizitionez doua body-uri de Sony A7III la pretul de 9.990 lei bucata, Sigma 35mm cu 3500 lei si Sony 85mm 1.8 la 2630 lei, si am economisit aproximativ 1000 lei datorita contului gold pe care il am. Astfel am achizitionat produsele dorite la un pret mult sub pretul pietei din Romania la acest moment.

sony a7III
Source: ©DXOMark

Acum, banuiesc ca dupa ce am insirat o sumedenie de preturi, va intereseaza si opinia mea despre noul sistem mirrorless de la Sony si cum m-am adaptat dupa trecerea de la DSLR.

Tinandu-l in mana Sony A7 III pare o jucarioara, obisnuit fiind cu body-urile de la Canon, insa cred ca e mai degraba o impresie datorata memoriei musculare formata dupa atatia ani de DSLR. Atasandu-i obiectivul de la Sigma 35mm 1.4 Art, care e o idee mai lung decat ce ofera Sony pe aceeasi plaja focala, gripul se imbunatateste datorita sustinerii intregului sistem de body si obiectiv. Greutatea este una placuta, nu este extrem de usor, dar nici nu are greutatea unui DSLR, iar acest aspect a contat la prima nunta realizata cu Sony. Dupa 20 ore de munca nu m-au mai durut mainile si nici spatele si am putut sa lucrez relaxat indiferent cate cadre trageam.

Greutatea a fost unul dintre aspectele pentru care imi doream sa renunt la DSLR, iar sigma 35mm 1.4 art, este in momentul de fata cel mai greu accesoriu din noua trusa. In prezent Sony ne ofera mai multe alternative, cele premium din seria G sau GM care au o dimensiune si greutate comparabila obiectivelor dslr, si cele mai ieftine care desi au un pret mai jos, nu sunt cu nimic mai prejos cand vine vorba de performanta optica. In viitor planific ca din trusa mea sa faca parte si un obiectiv sony zeiss 16-35 f4, un 55mm f1.8 zeiss si un sony 90mm macro, pentru o acoperire totala a tuturor situatiilor fotografice pe car ele intalnesc. Toata aceasta trusa este cam la jumatate din greutatea a ceea ce aveam inainte de la Canon, ceea ce pentru mine este un progres.

Al doilea lucru care m-a facut sa ma indragostesc de noile mele Sony este viewfinderul electronic. Acest mic aspect este de fapt un game changer pentru mine, avand ocazia sa declansez doar atunci cand expunerea este cea corecta de fiecare data, reducand aproape la zero rata rateurilor sau a cadrelor facute de proba. Tot EVF-ul m-a facut sa reduc aproape de zero situatiile in care riscam sa pierd momente importante pentru ca ma uitam in monitor dupa fiecare cadru pentru a verifica daca este ok. Avand posibilitatea de a face asta in EVF nu pierd practic niciun moment in care ar trebui sa declansez. Ochiul liber vede ce e in zona de interes si in caz ca e nevoie sa declansez o fac pur si simplu si am luat cadrul, in acelas timp in care verificam fotografia anterioara.

Al treilea si poate cel mai mare avantaj pe care Sony il are fata de toti producatorii din piata aparatelor foto pro, Eye AF. Focalizarea continua pe ochiul subiectului te face sa te simti ca trisezi si incadrarea este singura ta grija, pentru ca in 99% din situatii focusul este acolo unde trebuie. Astfel am dat liber creativitatii la un alt nivel cand vine vorba de proiectele mele viitoare.

Al patrulea aspect este numarul de puncte de focalizare si performanta lor. Pe 6D aveam un numar infim de puncte din care foloseam doar unul, cel central. Acela era singurul pe care ma puteam baza, dar din pacate cu aceasta tehnica a reincadrarii erau situatii in care cu obiective cu diafragma deschisa la maxim riscam de multe ori sa pierd plaja de focus, care era si asa foarte fina. Fapt care ma facea de multe ori sa nu cobor diafragma mai jos de 2.5-3.5, acum trag de multe ori la f1.4 fara griji si totul e superb, evident unde se aplica.

Inca un aspect sa spunem secundar in comparatie cu 6D dar si cu seriile 5D Mrk XYZ, ecranul rabatabil. Ce e drept e rabatabil doar in doua directii si nu e rabatabil in totalitate, dar au fost multe situatii in care nu a mai trebuit sa ma lungesc pe jos pentru a lua un cadru, sau sa trag orbeste de deasupra capului.

Alte avantaje sau sa spunem de fapt lucruri care s-au imbinat foarte bine dupa trecerea de la Canon sunt durata bateriei, care nu este deloc rea. Cu doi acumulatori am facut o nunta intreaga cu un singur Body, sau cu cate un acumulator in fiecare body am facut o nunta intreaga. Aici sunt cateva trucuri pe care le voi dezvalui ceva mai incolo, poate intr-un alt articol despre cum sa salvezi bateria la body-urile Sony mirrorless.

Prezenta a doua carduri SD reprezinta un mare, dar foarte mare avantaj fata de 6D dar si fata de 5D mark 4 spre exemplu. Costul cardurilor SD este mult mai mic decat al celor CF si redundanta este la un nivel foarte bun, fara riscul de a pierde imagini, evident daca folosim carduri de calitate. Eu in prezent, ca si in trecut folosesc doar SanDisk Extreme Pro de 95mb de 64 si 32gb. Voi mai achizitiona in viitor cateva de 128gb cu viteza de scriere ceva mai mare pentru a putea acoperii necesitatile unei filmari 4K. In prezent nu filmez cu aparatele, iar cardurile de 95mb ExtremePro au o viteza foarte buna la scriere si nu blocheaza aparatul daca e nevoie sa mai tragi atunci cand ai avut o rafala.

Datorita posibilitatii de customizare al tuturor butoanelor, Sony practic ne-a pus la dispozitie o trecere usoara de pe orice sistem DSLR. Am customizat butoanele aproape identic cu cele de pe Canon si nu mi-au trebuit deca cateva ore sa ma obisnuiesc cu functiile suplimentare pe numarul mare de butoane oferit de Sony. La acest capitol imi era cel mai teama in adaptarea la noul sistem, insa avantajul customizarii a fost de un real ajutor si cred ca este unul dintre aspectele importante pentru trecerea la noile body-uri Sony.

Pana in prezent am realizat 5 evenimente cu noile body-uri, timp in care am avut ocazia sa testez numeroase lentile, fie ele inchiriate, fie primite de la f64 in probe de lucru. Pot spune cu mana pe inima ca Sony a facut cea mai buna treaba prin scoaterea unor obiective accesibile si cu performante redutabile, si asa cum Sigma a scos serie dedicata de lentile probabil o vor face si cei de la Tamron, pe langa cel mai nou obiectiv zoom de la ei 28-75 2.8, care apropo, e genial!!!

Dupa aceasta perioada in care am tras cu Sony, pot spune ca viata este mult mai placuta acum atunci cand am evenimente de fotografiat sau orice alte proiecte. Sistemul intuitiv si performantele noilor Sony A7III ma fac sa fiu foarte relaxat la evenimente, sa creez mai mult, sa nu-mi mai fac griji inutil pentru diverse rahaturi de care ma loveam pe canon si asa mai departe. Performantele ISO sunt dementiale si pot trage lejer fara flash in situatii in care cu 6D nu o faceam, desi acesta era renumit pentru performante foarte bune in high iso.

Per total si ca o concluzie pot spune ca trecerea aceasta pentru mine reprezinta un progres real, iar investitiile suplimentare nu reprezinta o pierdere si un upgrade de aparatura la una de ultima generatie, care sper sa ma serveasca cu succes in urmatorii 2-3-4 ani.

Va incurajez si pe voi sa faceti trecerea daca nu ati facut-o deja, sau daca sunteti indecisi. Merita!

Lumina Buna!

Fotograf Nunta: Alex Pasarelu