Prețul corect în fotografia de nuntă

<span class="hidepagetitles_toggle_title">Prețul corect în fotografia de nuntă</span>

Prețul corect în fotografia de nuntă


Salutare din nou, să vorbim despre prețul fotografiei de nuntă.

Ca si fotograf de nunta, am decis să scriu despre un fenomen pe care îl întâlnesc destul de des în activitatea mea fotografică. De fiecare dată când sunt căutat de către un client pentru a discuta despre o posibilă colaborare, prima întrebare vine ca un ciocan. “Cât costă?”

E lesne de înțeles că acest detaliu este extrem de important, dar nu cel mai important aspect în colaborarea cu un fotograf profesionist de nuntă.

Daca aș putea face o recomandare și chiar vreau sa o fac, ar fi să lași această întrebare pentru mai târziu. După ce ai analizat cu atenție portofoliul lui și te-ai convins ca este un fotograf pe care l-ai vrea la nunta ta, contactează-l! Este foarte important ca înainte de a cere un preț, să vezi cum lucrează acel profesionist și ce poate el să ofere. De aceea, îți recomand din suflet să ai curajul de a stabili o întalnire cu omul respectiv, să vezi in primul rand dacă se comportă frumos și daca se încadrează în acea categorie de oameni cu care vrei să ai de-aface.

Nu te costă nimic să iți dorești să îl cunoști! Ba, dimpotrivă, și el va fi extrem de încântat să te cunoască și să își dea seama daca ești un client alături de care s-ar simți confortabil și pe care și-ar dori să îl fotografieze.

O întâlnire cu fotograful respectiv te va ajuta cu siguranță în a face alegerea corectă. În discuțiile cu el oferă-i cât mai multe detalii despre tine și partenerul sau partenera ta. Povestește-i cum v-ați cunoscut și ce vă place în viața de zi cu zi dar cel mai important ce așteptări aveți de la el. Astfel va evalua corect valoarea serviciilor pe care dorește să vi le ofere, iar prețul va fi cel corect față de ambele părți.

Odata ce ți-ai făcut o idee generală despre ce fel de om este și ai toate detaliile poți decide semnarea contractului pe loc sau iei o decizie la rece în cateva zle. Niciun fotograf profesionist nu va “trage” de tine încât să te convinga atunci pe loc dacă este cu adevarat profesionist, ci va încerca sa te facă și mai mult să iți dorești o colaborare cu el.

destination photographer - fotograf nuntaRevenind la subiectul nostru, prețul corect în fotografia de nuntă este dat de mai multe variabile. Una din cele mai importante, calitatea oferită, apoi notorietatea pe piață a fotografului, nivelul de investiție in aparatură, categoria clienților cu care lucrează și nu numai. Da, ai citit bine, prețul poate suporta schimbări și in funcție de cei care îi solicită serviciile. Aici pornim de la locația unde va avea loc nunta pana la detalii precum furnizori premium de servicii conexe, organizator de nuntă, formatii cunoscute, mașina pretențioasa cu care mirii vor “defila”, etc.

Însa, in opinia mea, cel mai important factor care poate determina valoarea serviciilor foto îl reprezintă calitatea fotografiilor și a omului din spatele aparatului. Din păcate, mulți miri se ghidează după notorietatea fotografului și după prețul mare, având falsa impresie că ce e scump și cunoscut este și bun. Evident ca trebuie evitata alegerea bazată pe “ieftin si mult”, dacă doriți niște amintiri frumoase. Ideea principala este să încercați a găsi echilibrul intre calitate și preț și cu siguranță nu veți regreta.

Acum, ca tot am intrat puțin mai adânc în subiectul legat de preț, trebuie reținut faptul că astăzi, fotografia de nuntă nu este ieftină. Iar cand vă veți gândi sa alocați un anumit buget, trebuie să va gândiți in primul rând ca și cum ați fi voi in locul fotografului și provocările acestei frumoase meserii.

Aud de multe ori că mulți evalueaza prețul fotografului dupa numarul de ore petrecute la un eveniment și că li se pare mult să platească pentru 18-20h de fotografiat, să spunem 700Euro. Aici se privește problema puțin greșit, pentru că nu este vorba doar de acele ore de muncă pe care fotograful le petrece fizic alături de voi. Ci petrece între 8 și 10 ore pe zi în fața calculatorului prelucrând imaginile voastre, timp de 30-60 zile. Munca unui fotograf se încheie abia la livrarea fotografiilor când va vede cu zambetul până la urechi si bucurându-vă de imaginile primite.

Pe lânga partea de prelucrare trebuie amintita investiția uriașă pe care un fotograf o face periodic pentru menținerea calității la cel mai înalt nivel. Un aparat foto profesionist ajunge in medie la 14.000 lei, mai pui si faptul că ai nevoie și de back-up undeva pe la 6-7.000 lei un aparat de rezervă și foarte mulți bani in obiective de calitate. Cel mai ieftin obiectiv potrivit fotografiei de nunta este în jur de 5.000 lei, iar cel mai scump cam 12.000 lei. Nu mai punem ca mai ai nevoie și de blitzuri, stative, acumulatori, accesorii, genți și așa mai departe. Să spunem in mare o investiție de 12-13.000 Euro la fiecare 2 ani, pentru ca acea garanție oferita nu degeaba ține doar 2 ani. Aparatura se mai și strica, se mai și sparge, și trebuie mereu să ai ce iți trebuie pentru a menține calitatea sus. Nu am mai adus în discuție licențe software pentru programele de editare, cursuri de perfecționare, taxe către stat pentru veniturile realizate și sa mai ai și o marjă de profit la sfarșit de luna, mai ales ca evenimentele dureaza doar 7-8 luni pe an.

Acum, avand aceste detalii, cred și sper să fiți de acord cu mine când spun că fotografia, fie ea de eveniment sau nu, nu este deloc ieftină, iar un fotograf de calitate, care ține la imaginea lui și mai ales la clienții lui, nu poate și nu iși permite să fie ieftin.

Bine, bine, dar cât costă, mă veți întreba. Păi nu e deloc simplu să spui dintr-un foc 800 sau 1400 euro, pentru că prețul este relativ și variază în functie de obiectivele stabilite de fotograf, nivelul investiției și calitatea pe care vrea să o ofere.


Ce pot afirma cu sinceritate, in Romania, un fotograf bun, care pune preț pe multumirea clienților și mai ales ține la imaginea lui, încât sa câștige decent, poate ajunge la un preț mediu de 1200-1500Euro. Evident că sunt și prestatori mai ieftin cu prețuri de 700-800Euro sau mai scumpi, de 2500-3000Euro, însă, important este să va asigurați ca poate duce la bun sfârșit orice eveniment, că are experiența necesară, ca vă ințelege dorințele și că vă respectă.

Sper că v-am oferit o imagine de ansamblu cât de cât pe aproape față de realitatea din Romania, încât să vă faceți o idee desprenicelul de investiție în fotografia de nuntă.

Nu uitati! Este cea mai frumoasa zi din viața voastră, în care doar voi contați și trebuie sa vă simțiți bine! Aceste momente sunt doar clipe și trebuie rămase în amintirea voastră cum se cuvine, în imagini de cea mai buna calitate.

Iubiți-va mult!


Te aștept și pe Facebook pentru a vorbi mai pe larg.