Ce echipament foto am ca fotograf nunta? Mirrorless power :)

<span class="hidepagetitles_toggle_title">Ce echipament foto am ca fotograf nunta? Mirrorless power :)</span>

Ce echipament foto am ca fotograf nunta?


trusa foto - fotograf de nunta - echipament fotografie de nunta - fotograf nunta bucuresti - aparatura foto


Cred ca nu exista saptamana in care sa nu primesc cel putin o intrebare legata de ce echipament foto folosesc ca fotograf de nunta. Fie ca vine din partea unor fotografi aflati la inceput de drum din dorinta de a “merge la sigur” cu aparatura foto potrivita, fie ca vine din partea colegilor cu multa experienta ce isi doresc sa faca trecerea de la DSLR la Mirrorless, toate aceste intrebari m-au facut sa imi doresc a scrie acest articol despre trusa pe care eu o folosesc. Sper ca in scurt timp sa updatez acest articol cu ceva imagini mai recente cu “gearul” meu, pentru ca sa fiu sincer nu prea am avut niciodata timpul necesar sa aranjez si sa fotografiez kitul cu care trag. Imaginea de mai sus a fost facuta pentru ca cei de la Shotkit m-au inclus in unul din articolele lor in care si-au dorit sa le arat aparatura cu care merg in mod uzual la o “nunta light”, pe romaneste la o civila sau o nunta de doar cateva ore… nu una la care mergem noi in general in Romania 😀 .

De ce am renuntat la DSLR?

As vrea sa incep prima data cu motivele pentru care am renuntat la DSLR… cred ca multi sunteti de acord cu mine, sau cel putin sper 😀 . In primul rand greutatea intregului echipament a fost mereu o provocare, mai ales ca nu foloseam ca in prezent un troller cu care sa-mi fie usor caratul si pentru ca la inceput de drum nu imi permiteam un asistent care sa ma ajute. Dar treaba cu greutatea a continuat si dupa ce am luat un asistent, pentru ca erau multe situatiile in care datorita vitezei de desfasurare a evenimentului puneam mana pe ce ne venea la indemana si fugeam in urmatorul loc unde trebuia sa fim. Mai mult decat atat, mereu mi-a placut sa folosesc doua body pe un strap… iar cu cate un fix si uneori un zoom mare (70-200) si flash-uri, imi cam rupeam spinarea la fiecare eveniment. Abia dupa vreo 2-3 ani de “hey-rup” am realizat ca spatele incepe sa-mi cam puna bete-n roate, dar mai ales dupa ce la o deplasare pentru o nunta in afara Bucurestiului, cu avionul, la check-in mi s-a catarit rucsacul foto… 🙁 am fost stupefiat sa aflu ca inghesuisem mai bine de 20kg acolo. Din acea clipa mi-am pus in minte un singur tel, acela de a-mi usura trusa foto si ca voi merge pe principiul de echipament foto “go light”, atunci cand natura evenimentului mi-o va permite.

Zis si facut si la 3 ani de la inceperea activitatii mele de fotograf nunta, si dupa 9 ani de tras doar cu DSLR, am luat hotararea sa schimb aparatura cu una mirrorless. Cercetarea mea a durat cam 4-5 luni, timp in care am urmarit zeci de review-uri video, intrebat colegi care facusera deja trecerea, testat echipamente inchiriate, si intr-un final m-am oprit la Sony A7III.

Asadar… ce echipament foto am ca fotograf de nunta?

Trecerea de la Canon DSLR la Sony Mirrorless a durat cam 6 luni de zile, timp in care am reusit sa vand totul pe preturi destul de ok zic eu. Chiar am scris >aici< un articol despre asta si va puteti face o idee despre pierderi si profit tinand cont de valoarea echipamentelor pe piata SH din anul 2018.

Bine bine, dar ce echipament foto folosesc eu acum in activitatea mea de fotografie de nunta? Am sa insir o mica lista mai jos, apoi detaliez cum le folosesc si de ce le-am cumparat.

Body + obiective:

Lumina:

  • 2x Godox TT350s
  • 3x Godox V860II
  • Nanguang CN20fc
  • Bitlighter Power
  • Yongnuo YN360
  • Trigger Godox x1pro

Accesorii:

Cam asta intra in trollerul meu foto de fiecare data cand sunt angajat ca fotograf nunta Bucuresti, evident ca accesoriile voluminoase (stative, lampi) intra intr-o husa separata si sta in portbagaj sa fie folosite la nevoie. Am ales sa lucrez cu 2 body de Sony A7III pentru ca acest tip de aparat foto mirrorless ofera tot ceea ce am nevoie in timpul unui eveniment, indiferent ca vorbim de fotografie de nunta sau fotografie de botez, ori alte tipuri de petreceri de familie. La vremea achizitiei oscilam intre Sony A9 si A7III, insa decizia fireasca a fost pentru cel din urma si nu doar din considerente financiare, ci pentru simplul fapt ca in ceea ce fac nu consider ca A9 mi-ar aduce vreun avantaj major incat sa imi imbunatateasca viata in mod simtitor. Da, sa fim sinceri cu noi insine, la vremea achizitiei cu banutii de pe un A9 am cumparat doua A7III, deci… conteaza.

Cum folosesc echipamentul foto cand sunt angajat ca fotograf profesionist?

Ca fotograf de nunta este foarte important sa ai un echipament foto de incredere si sa iti ofere toate ustensilele necesare pentru a-ti duce la bun sfarsit sarcina primita si anume fotografierea de amintiri la nunta celor ce te angajeaza. AM ales sa imi fac suita compelta de “fixe”, lentile prime, 35-55-85, pentru ca sunt un mare fan al calitatii oferite de acestea. Pe langa acest aspect sunt foarte mici, usoare si rapide, avantaje de care ma folosesc cat mai mult in timpul unui eveniment. Purtand ambele body-uri pe strap, greutatea este un factor determinant, iar fixele mici ma ajuta sa nu simt greutatea echipamentului si astfel sa lucrez cat mai relaxat.

Ok… dar de ce si zoom-urile 17-28 si 28-75? De multe ori primesc intrebarea asta 🙂 Pai 17-28 este un must in stilul pe care il practic pentru ca imi ofera acea plaja de ultrawide cu putine deformari, pentru a-l folosi in mare parte la petrecere si cateva cadre creative pe timpul celorlalte momente din nunta. Un fotograf nunta trebuie sa acopere fiecare situatie posibila in mod cat mai creativ, de aceea lipsa unui ultra wide m-ar fi limitat in pornirile mele creative. Just, nu-i asa? Dar 28-75??? Simplu… sunt multe momente unde mobilitatea in anumite situatii este foarte limitativa, astfel zoom-ul “din picioare” nu-l mai pot realiza cu35,  55 sau 85, de aceea 28-75 este candidatul ideal pentru acoperirea acestor situatii ipotetice. Dar nu sunt doar ipotetice, pentru ca nu as cumpara un obiectiv de 3800 lei doar pt a-l avea in trusa foto “just in case”. Atunci cand sunt fotograf cununie civila, nici nu concep sa merg cu 2 body-uri atarnate pe mine. Vreau sa fiu cat mai lejer posibil si atunci 28-75mm este alegerea perfecta pentru documentarea acelor cateva clipe ce se petrec in timpul unui eveniment de tip cununie civila. La fel se intampla si in cazurile cand fac sedinte foto de familie, in cazul cand fac sedinte foto Craciun, sau cand sunt solicitat ca fotograf botez Bucuresti.

Luminile le utilizez in functie de situatii, cele continue in general la cadrele pe care le surprind la pregatiri. Bitlighter este e optiune excelenta pentru o lumina de calitate si suficienta pentru situatiile in care ai nevoie de izolarea subiectului pentru ceva cadre creative. Nanguang este varianta “low cost” a bitlighter-ului si o foloseam in general in aceleasi scopuri, acum vine in trusa ca second light cand am nevoie… e bine sa ai decat sa ai nevoie. Lampile Yongnuo YN360 le utilizez la ceremonia religioasa pentru ca nu imi place flash-ul :)) si doar daca este musai sa am mai multa lumina. Flashurile le folosesc doar la petrecere, unde cele doua tt350 stau pe aparate cu care declansez cele 3 v860 de pe stativele din jurul ringului de dans. Apoi orice fotograf profesionist nunta stie ca sunt multe situatii care nu sunt acoperite dde ceea ce am descris, iar acolo intervine capacitatea ta sa apreciez ce si cum sa folosesti.

Ma ajuta mirrorlessul in activitatea mea  de fotograf de nunta?

Desi nu am mentionat la inceputul articolului, am lasat aceste detalii pretioase pentru a raspunde acestei intrebari cheie. O consider cheie pentru ca este motivul principal pentru care un fotograf profesionist isi face upgrade la echipamentul fotografic pe care il detine. Si ca sa raspund sincer, DA! ma ajuta mult tehnologia mirrorless pe care Sony a adus-o in joc. Si mai ales ca fotograf de nunta, pentru ca stim cu totii ca sunt multe situatiile in care conditiile de lumina si directia luminii variaza de la o scena la asta si ai nevoie sa vezi si sa apreciezi instant aceste modificari, pe care daca nu le faci cum trebuie ai pierdut momente importante din timpul unei nunti. Iar aici ma refer la avantajul oferit de EVF (Electronic View Finder), avantaj pe care il consider aspect cheie in activitatea unui fotograf de evenimente. Cand trageam cu DSLR, de multe ori pentru a aprecia cat mai bine scenele in anumite situatii ma foloseam de live view, dar acest mod de multe ori era problematic din cauza faptului ca lumina ambientala sau lumina soarelui facea dificila aprecierea tuturor parametrilor de care in mod normal te folosesti.

Apoi ca si o functionalitate bonus de care ma bucur cu aparatura Sony, este EyeAF. Modul in care ochiul subiectului ramane in focus indiferent de miscarile sale sau ale fotografului, functie ce mie personal imi ofera relaxarea de care am nevoie pentru a nu ma mai stresa cu focusul si reincadrarea dupa focalizare. Astfel fotografiez mult mai relaxat si ma bucur de momentele ce se petrec in fata ochilor mei reusind sa surprind trairile cu o intansitate mult mai mare. Stiu… pareputin exagerat, dar te rog sa ma crezi ca asta simt avand aceasta functie benefica.

Greutatea, 2 carduri de memorie, posibilitatile de customizare, lentile sharp si rapide, toate aceste lucruri care au venit la pachet cu noul echipament foto Sony, imi ofera atat de mult ajutor incat sincer… NU regret ca am facut trecerea catre acest brand si aparat.

De ce aspecte ar trebui sa tinem cont cand trecem de la DSLR la mirrorless?

In primul rand trebuie sa fim constienti ca e posibil sa nu ne placa ceea ce ne ofera acel brand sau aparat mirrorless. Aici intervine asa zisa “muscle memory” care ne face sa ne temem de noile tehnologii sau de schimbarea sistemului foto. E necesara o perioada de acomodare, iar pentru un fotograf nunta este important ca aceasta acomodare sa fie facuta inainte de a merge la evenimente, pentru ca altfel nu vom folosi la maxim ceea ce noua tehnologie ne ofera si vom fi stresati si cu gandul doar la setari si functii in loc sa fim atenti la ceea ce experimenteaza cuplurile noastre.

Partea financiara trebuie sa fie foarte atent monitorizata atunci cand facem trecerea. In prezent cautarea aparaturii clasice nu mai este ca acum 3-4 ani, si riscul sa vindem mai greu un echipament foto DSLR este destul de mare. De asemenea atunci cand trecem de la un sistem la altul sau de la un brand la altul, luati in calcul pierderile generate de vanzarea unui echipament SH vs cumpararea unuia nou.

Merita investitia intr-un aparat foto mirrorless Sony?

Odata ce eu am facut trecerea si sunt subiectiv, ati putea spune, vreau sa fiu cat mai obiectiv posibil si va voi spune ca DA, MERITA!

Eu sunt Alex Pasarelu, fotograf profesionist de evenimente si va multumesc pentru atentia voastra. Va invit pe canalul meu de Youtube unde #VorbimFotografie cu multi fotografi pe care ii admirati. Urmariti seria de interviuri si sigur ca va va palcea. Ciao!